17 april 2013

Utbudskvällen 2013

Så var det dags igen och man inser att ett helt år har gått sen sist. Författarveckan i Göteborg, då hela stadens bibliotek och skolor fylls av författare och tusentals elever som får ta del av deras tankar kring skrivande och böcker,, var förra veckan. I år var det 45 författare som kuskade runt i staden och avverkade 550 besök. Det är flott det!

Varje år arrangeras en utbudskväll under denna vecka, ett tillfälle då bibliotekarier och pedagoger får se alla dessa författare och lyssna. Fyra minuter har de på sig att presentera sig på något sätt. Flera brukar berätta vad de gör när de är på författarbesök, flera slår slag för läslust, några berättar om sina senaste böcker och några läser dikter som barnen skrivit på deras träffar. Det är roligt att få se de personer som står bakom alla de böcker man plöjer som barn-och ungdomsbibliotekarie. Det ger liksom lite mer när man själv ska berätta om deras böcker inför elever. Man kan alltid dra en liten anekdot som väcker uppmärksamhet från de ibland så sömniga ögonen man har framför sig. Johanna Lindbäck pratade om just detta, att det ibland faktiskt är så himla svårt och lite tröstlöst ibland att komma och berätta om sina böcker för åttaklassare. Där flera redan har dömt ut författarbesöket på förhand som urtrist. Mia Söderberg pratade om pojkars sjunkande läsförmåga, eller deras saknad av kontext och att kunna läsa mellan raderna. Hon gav följande tips till alla lärare i rummet:
  • Läs ännu mer för era elever
  • Skapa en förväntan av texten
  • Samtala om texten
  • Marinera era elever i våra böcker
Ingrid Olsson pratade om att hon brukar berätta om just det som man kan säga mellan raderna. Allt det där som man kan utläsa ändå i texten. Hennes skrivstil är ju just sådan, korta meningar som alltid andas så mycket mer.

Jessica Schiefauer pratade om sin bok Pojkarna. Att folk blir upprörda över boken, över innehållet och alltid kräver att få veta vad den egentligen vill säga. Hon efterlyste att man pratar mer om läsupplevelsen och lite mindre om läsförståelsen när man diskuterar böcker i skolorna. Det var så himla bra sagt! Hon hade själv fått en liten aha-upplevelse när hon kommit på detta, och det fick vi också kändes det som.

Lena Ollmark pratade om sina spökböcker. Hon berättade att spökhistorier väcker berättarlust och att folk ofta kommer fram och berättar upplevelser om spöken för henne. Att det är ett mycket bra format att jobba med elever; korta med tydligt syfte (att skrämma någon).

Mycket inspirerande! Och en mycket bra pepp inför att börja jobba efter en lång mammaledighet!






5 april 2013

Så fult

Omslaget till Stjärnornas tennisbollar av Stephen Fry. Fulast i stan. Men boken verkar bra!